Skip to main content

Middelharnis – Beleef zaterdag 13 mei tijdens het Flakkees Vrijheidsfeest de Franse tijd rond 1800. Equipage De Delft zal de historie van de Nederlandse Marine en het Korps Mariniers uitbeelden, evenals historische maritieme ambachten. Bekijk het kampement der Marine op het grasveld rond de historische muziektent aan Liberty Lane (Beneden Zandpad) van Middelharnis.

Kom kijken naar het Bataafs kampement met diverse soldaten en leuke activiteiten. Equipage De Delft zal in Middelharnis de Nederlandse Marine en het ‘Corps Mariniers’ uitbeelden, uit het jaar 1801-1810. In 1801 en 1802 waren er Mariniers uit Hellevoetsluis gelegerd in Ouddorp om te voorkomen dat de Engelsen de eilanden Goeree-Overflakkee zouden bevrijden. Eind maart 1801 probeerden de Engelsen daadwerkelijk op Goeree te landen, maar deze landing werd verijdeld. De vrijheid moest worden uitgesteld en de Franse overheersing van Napoleon duurde voort.

De Engelsen trokken zich terug aan boord van hun schepen en zeilden weg, nadat enkele van hun sloepen door de Nederlandse troepen met geschut tot zinken waren gebracht.

Schieten

Er worden demonstraties gegeven met zwartkruit-musketten en een klein kanon (‘draaibas’). In verband met het vrije ‘schootsveld’ van de zwartkruit-musketten kan de muziektent zelf niet worden betreden.

Daarnaast zullen er, zoals aangegeven, scheepsambachten te zien zijn, zoals blokken (katrollen) maken, een zeilmaker, koken op houtvuur en het kampleven in z’n algemeenheid.

Het ‘Campement der Marine’ zal voor bezoekers geopend zijn van 10.00 tot 17.00 uur.