Skip to main content

De letters IPMS staan voor “International Plastic Modeler’s Society”.

Dat klinkt heel groot, maar dat is het ook. IPMS is oorspronkelijk opgericht in Engeland, maar daarna ontstonden afdelingen in de meeste landen van de wereld, dus ook in Nederland.

In Nederland vieren we volgend jaar het 50-jarig bestaan en hebben inmiddels 1000 leden.

IPMS Nederland bestaat uit verschillende regio’s. Zo omvat de regio Zuidwest de provincie Zeeland en het westen van Noord-Brabant, ongeveer tot aan Gilze-Rijen. Verder hebben we ook nog enkele leden in de Hoekse Waard.

Wat doen die leden?

Zoals de naam al zegt houden ze zich bezig met het bouwen van modellen van plastic, maar ook vaak giethars. De basis daarvoor is vaak een modelbouwdoos, zoals die in de winkel te koop is. Maar de meeste IPMS-ers zijn daar niet helemaal tevreden mee, dus worden er soms extra onderdelen aan toegevoegd, of van de ene versie wordt een andere gemaakt.

Wat wordt er gebouwd?

Vliegtuigen zijn erg populair, maar ook militaire voertuigen, schepen, personen- en vrachtauto’s en science-fiction onderwerpen komen voorbij. Ook populair is het schilderen van figuren of het bouwen van diorama’s.

Onze regio houdt maandelijks een regio-bijeenkomst op Vliegveld Seppe, waar zich dan tussen de 10 en 15 mensen verzamelen om gezellig over de hobby te praten, tips uit te wisselen en lectuur te delen. Op die manier kom je nog eens achter je werkplek vandaan, want het is natuurlijk een hobby die je in je eentje beoefent. Eén keer per jaar organiseren we een zogenaamde plakdag, waarop we bij elkaar komen om daadwerkelijk aan modellen te werken, zodat ook de bezoekers van Vliegveld Seppe ons bezig kunnen zien. Ook presenteren we ons jaarlijks op het modelbouwweekend in de Zeelandhallen in Goes.

Verder bezoeken we regelmatig met een groep beurzen die door andere modelbouwverenigingen worden georganiseerd, ook in België. Ook is er een groep die jaarlijks het grote modelbouwweekend in Telford (Engeland) bezoekt.

In November is ieder jaar de grote landelijke bijeenkomst in de Expo Hallen in Houten onder de naam Euro Scale Modeling. Daar komen inderdaad mensen uit heel Europa op af.