Romeinen en Spanjaarden
De eerste ooggetuigenverslagen die Nederland beschrijven zijn geschreven door Romeinen. De Bataven kwamen tegen deze Romeinen in opstand om te zorgen voor Vrijheid!
Vrijheidsfeesten vieren we door de eeuwen heen. Wat te denken aan 1572. Toen was de start van een grote opstand in de Nederlanden tegen de Spanjaarden. De inname van Den Briel door de watergeuzen is een van de bekendste gebeurtenissen van deze Tachtigjarige Oorlog. Daarmee werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden geboren. Na 80 jaar kwam er definitief vrijheid in 1648. Komen de geuzen? Ik ga vandaag wederom contact leggen met de Romeinen
Franse Zonnekoning en Napoleon
Onze geschiedenis zit vol met oorlogen. Zelf gestart of ons overkomen.
Een grote oorlog overkwam ons in het Rampjaar 1672. De Engelsen vielen ons aan op zee en de Duitsers en Fransen over land. Lodewijk de 14e wilde ons een kopje kleiner maken. Door de inzet van de Hollandse waterlinie bleef het centrum van de Republiek gespaard, maar we waren wel een tijd redeloos, radeloos en reddeloos!
De Fransen kwamen wederom ons land binnen vallen. Ditmaal was het Napoleon in 1795. Het duurde tot 1813 tot we de broers Napoleon kwijt waren en we Koning Willem 1 kregen. Vrijheid kregen we door de slag bij Waterloo.
Bataafse soldaten zijn te bewonderen met hun kampement rondom de muziektent.
De Duitsers
Bij de Eerste Wereldoorlog bleven we neutraal, maar in de Tweede Wereldoorlog staken de Duitsers in 1940 de grens over en bombardeerde Rotterdam om ons tot overgave te dwingen. Water werd door de Duitsers ingezet om bevrijding door de geallieerden onmogelijk te maken. “Water tegen de vrijheid”. Wat was het dan ook in 1945 feest toen we werden bevrijd!
De inundatie animatiefilm over Goeree-Overflakkee wordt doorlopend vertoond in de Rabobankzaal van het Diekhuus.
Legervoertuigen
Sinds 1950 is Nederland via de Verenigde Naties betrokken bij oorlogen in onder meer het voormalige Joegoslavië, het Midden-Oosten en Afghanistan en stuurt Nederland vredestroepen.
Kom de militaire legervoertuigen bekijken aan het Beneden Zandpad wat zaterdag 13 mei wordt omgedoopt tot Liberty Lane. Er zal daarbij een speciaal fotohoek worden gecreëerd waar men toepasselijke foto’s kan (laten) maken.
Programma
Het Diekhuusplein wordt omgedoopt tot het Plein van de Vrijheid. Het programma zal beginnen met parade van vaandelzwaaiers, muziek kapel, militaire voertuigen, veteranen van Go, Scouting Goedereede etc.
Zij zullen hierbij vlaggen gebruiken van de landen die ons helpen geholpen met de bevrijding en vlaggen van de dorpen van Goeree Overflakkee. Aansluitend zullen de vlaggen gehesen worden door veteranen van het eiland onder begeleiding en erehaag van Scouting Goedereede. Hierna zal er een openingsconcert worden gegeven op het plein.
Live muziek
Later op de dag zullen er een aantal liveoptredens worden gehouden in diverse muziekstijlen, waarbij de link met bevrijding door de jaren heen niet zal ontbreken. Speciaal op deze dag zal ook het Diekhuus geopend zijn voor de expositie van de Rare Kiek met het thema Vrijheid op Goeree Overflakkee.
Grote braderie
Het Beneden Zandpad zal worden omgedoopt tot: Liberty Lane. Naast een parade van vlaggen, zal hier een grote vrijheidsmarkt/braderie plaatsvinden. Tevens zal de modelboten vereniging aanwezig met boten die met de oorlog te maken heeft.
Kermis
Op het parkeerterrein bij de Nieuwstraat zal er vrijdag en zaterdag een grote nostalgische kermis zijn met onder andere Zwanenzweefmolen, Bootjesmolen, Draaimolen en rupsbaan.
Samenwerking
Om dit programma mogelijk te maken werkt Hart van Goeree Overflakkee samen met het Streekmuseum GO, VV Flakkee, Modelbouwvereniging, Stichting Zijn, Oranje Vereniging Middelharnis/Sommelsdijk, Streekmuseum, Veteranen GO en Scouting Goedereede. Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Goeree-Overflakkee.